Populärt redan vid första inflyttningen 1927

Stadsdelen Bagaregården är uppkallat efter landeriet Bagaregården som tidigare låg i detta område.

Kvarteret Omberg består av tre snarlika bostadsrättsfastigheter; Omberg III, Omberg II och Omberg 1. De är alla så kallade landshövdingehus, byggda med första våningen i sten och de två översta våningarna i trä. Omberg III uppfördes 1926 efter ritningar av arkitekt Conny Nyquist. Inflyttningen skedde 1927 och då var detta en av Göteborgs första bostadsrättsföreningar.

Kvarteren väster om Ånäsvägen kom till runt sekelskiftet och övriga delar av Bagaregården byggdes under 1910- och 1920-talen. När Omberg III och grannföreningarna var klara för inflyttning blev det omtalade för en alldeles särskild sak. Detta var bland de första bostäder i Göteborg som från början hade toaletter (WC) inne i husen istället för utedass på gården, vilket var standard på den tiden.

De boende i Omberg fick i början många nyfikna besökare som ville titta på nymodigheterna. På varje våningsplan fanns en smal toalett på svalen (mitt emellan lägenheterna) som grannar fick samsas om. Lägenheterna hade badrum och varmvatten, vilket inte var så vanligt vid den här tiden. Det pågick faktiskt en samhällsdebatt om huruvida detta var en onödig lyx, men släktingar till de boende i Omberg tog sig gärna ett varmt bad när de hälsade på.

Bostadshusen i Omberg byggdes i första hand för att stadens arbetare skulle erbjudas modernare boenden för sig och sina familjer. Bland de första medlemmarna i HSB-föreningarna i Omberg var 90 procent arbetare och endast tio procent tjänstemän. Det bodde många barn i Omberg (precis som i övriga Bagaregården) och Ånäsfältet var en populär samlingspunkt, särskilt på vintrarna då fältet spolades och blev en stor skridskoplan.

Bilden nedan är hämtad ur Göteborgs Stadsmuseums bildarkiv och tros vara tagen runt 1945. En skillnad mot idag är att lägenheterna på översta våningen hade egna balkonger då, idag är de franska balkonger.